Skip to content

Wat betekent de afschaffing van de woonbonus voor u?

De laatste twee weken raakte de afschaffing van de woonbonus door de Vlaamse regering in opspraak. Wat is (of was) de woonbonus precies en wat betekent de afschaffing ervan voor uw portemonnee?
De experten van VG Vastgoed geven u een overzicht.

Wat is de woonbonus

De woonbonus is een financieel voordeel dat u geniet bij het kopen van een huis. De Belgische overheid had hiermee de intentie om zo gezinnen aan te moedigen een eigen woning aan te kopen. Concreet wil dit zeggen dat u de kapitaalaflossingen, de schuldsaldoverzekering en de betaalde interesten kunt inbrengen in uw belastingsaangifte. Het bedrag van de bonus wordt daarna afgetrokken van uw netto belastbaar inkomen. Het resultaat is dat uw personenbelasting veel lager ligt.

Waarom wordt de woonbonus afgeschaft?

Verschillende academici opperden al langer dat de woonbonus slecht besteed belastinggeld is. De bonus zou de woningprijzen ook te veel hebben doen stijgen. Nu schaft de nieuwe Vlaamse de woonbonus als dusdanig af. De afschaffing treedt pas in werking vanaf 1 januari 2020. Voorwie reeds een lening voor een woning heeft aangegaan, blijft de woonbonus bestaan. Om nog van de woonbonus te kunnen genieten, kunt u beter voor de aanvang van het nieuwe jaar uw eigendomstitel tekenen. Daarnaast worden vanaf 01/01/2020 de registratiekosten bij de notaris verlaagd.

 

"Men verwacht dat dat het minder interessant zal worden om na 1 januari 2020 een huis te verkopen."

Wat is het gevolg voor de immobiliënmarkt?

De gevolgen van deze maatregel zijn moeilijk te voorspellen. Men verwacht dat het minder interessant zal worden om na 1 januari 2020 een huis te verkopen dan ervoor. Experten speculeren dat de prijzen licht zullen dalen en er een mindering aan interesse bij de kopers zal vastgesteld worden. Het is dus niet alleen voor kopers interessant om een huis aan te kopen voor de ingang van het nieuwe jaar maar ook voor verkopers zal het interessant zijn om snel te handelen. Uw woning verkoopt u met andere woorden beter in de komende maand. Bij VG vastgoed kunt u rekenen op een snelle dienstverlening en de nodige kennis om uw aankoop of verkoop snel af te handelen zodat u wellicht toch nog kunt genieten van de woonbonus. Zo willen we samen met onze klanten nadenken welke oplossing het beste is voor hun portefeuille. Daarnaast mogen we trots zijn op onze verkoopcijfers. Een aanzienlijk deel van de woningen die aan ons worden toevertrouwd verkopen we al op de eerste verkoopdag. Bij VG Vastgoed zit u goed, we verkopen uw huis binnen 3 maand of zelfs sneller!

Wat is het gevolg bij een tweede woning?

De afschaffing van de woonbonus op Vlaams niveau is enkel van toepassing op een ‘eerste woning’. De federale woonbonus voor een tweede verblijf is wel nog van toepassing. Die woonbonus geldt trouwens over heel België. Dit betekent dat op lange termijn leningen voor een tweede woonst, of voor een woning bestemd voor verhuur, voordeliger zijn. Overweegt u een tweede woonst te kopen, uw woning nog voor de afschaffing van de woonbonus te kopen of verkopen? Ons team staat voor uw klaar. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek op het nummer 0472 49 39 97 of laat ons iets weten via ons e-mailadres info@vgvastgoed.be.

Inschrijven Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe panden