Inzichten van VG Vastgoed – uw Vastgoedexpert

In het voortdurend veranderende landschap van vastgoedinvesteringen in België zien wij nog steeds enorme kansen voor slimme investeerders. Ondanks recente uitdagingen zoals stijgende rentetarieven en verhoogde registratiebelastingen op tweede woningen of de energiekwestie, blijft de Belgische vastgoedmarkt een veelbelovend speelveld voor wie bereid is te verkennen.

Scepsis door stijgende rentevoeten

Hoewel de stijging van de rentetarieven voorzichtigheid onder investeerders heeft teweeggebracht, is het cruciaal om te onthouden dat vastgoed een veerkrachtige activaklasse blijft. De tijd van lenen aan 0,5% ligt wel achter ons maar het huidige gemiddelde vaste rentetarief van 3,5 procent voor een looptijd van 20 jaar is nog steeds historisch gunstig.  Investeerders zouden dit nog steeds moeten beschouwen als een signaal om hun investeringsstrategieën aan te scherpen en gebruik te maken van de evoluerende marktdynamiek.

Kansen doen zich voor wanneer anderen aarzelen. De vraag naar kwalitatieve huurwoningen is sterker dan ooit, gedreven door een groeiend aantal huishoudens die omwille van de stijgende kosten een aankoop niet meer kunnen financieren. Dit heeft geleid tot een opwaartse trend in huurprijzen. Als investeerder vertegenwoordigt dit een veelbelovende weg om een stabiel inkomen te genereren. Vrijstaande, energiezuinige woningen zijn bijzonder gewild en worden vaak door meerdere aanvragers binnen enkele minuten na plaatsing van de advertentie geclaimd. Ook de meest energiezuinige woningen blijven in trek bij de vele huurders die de markt rijk is.

Diversificatie en Groei

Een sleutel tot succes op de vastgoedmarkt is diversificatie. Richt u niet uitsluitend op één type eigendom of locatie. Toplocaties in stadscentra ervaren een grotere vraag naarmate meer mensen de gemakken van het stadsleven opzoeken. Hier kunt u kwalitatieve, langdurige huurders vinden. Hou er wel rekening mee dat de prijzen hierbij gemiddeld hoger zullen liggen dan de dorpen in de rand. Het platteland is ook nog steeds in trek omwille van de rustige en vaak idyllische ligging.

Investeren in oudere panden met renovatiepotentieel kan ook rendement opleveren, mits u over de benodigde vaardigheden beschikt. Het zelf renoveren en vervolgens verhuren van dergelijke eigendommen kan een winstgevend project zijn. Het is echter essentieel om rekening te houden met renovatiekosten gezien de algemene bouwkosten enorm gestegen zijn de laatste twee jaar. Daartegen staat dat er voor bepaalde energiemaatregelen subsidies verkregen kunnen worden.

Begrijpen van Rendementen

Voor potentiële investeerders is het begrijpen van mogelijke rendementen van cruciaal belang. Een bruto rendement tussen de 2,7 en 3,5 procent is haalbaar voor nieuwbouwverhuur of totale renovaties. Deze berekening houdt rekening met de totale jaarlijkse huur gedeeld door de totale aankoopprijs. Houd er echter rekening mee dat dit geen rekening houdt met fiscale gevolgen, maandelijkse uitgaven of onroerende voorheffing.

Bovendien is het essentieel om op de hoogte te blijven van de lokale marktomstandigheden en trends in de vastgoedmarkt. Marktontwikkelingen kunnen sterk variëren van regio tot regio, dus grondig onderzoek is van cruciaal belang.

Sociale Verhuur als Veilige Optie

Naast standaard huurpanden is het overwegen van sociale verhuur als een veilige investeringsoptie verstandig. De vraag naar sociale huisvesting in België is aanzienlijk, met een wachtlijst van bijna 200.000 aanvragers. Hoewel de opbrengsten iets lager kunnen zijn in vergelijking met standaardverhuur, is het risico dat gepaard gaat met sociale verhuur minimaal.

Door samen te werken met een sociaal verhuurkantoor, bindt u vaak wat in op de huurprijs, maar geniet u van gemoedsrust met betrekking tot verzekerde, tijdige betalingen, zelfs in gevallen waarin huurders financiële uitdagingen ondervinden. Ook naar algemeen onderhoud van uw vastgoed wordt u ontzorgd in deze formule

Tot Slot

Als doorgewinterde vastgoedmakelaar ben ik ervan overtuigd dat de Belgische vastgoedmarkt blijft bruisen van mogelijkheden voor investeerders. Stijgende rentetarieven en andere uitdagingen maken deel uit van de evoluerende markt, maar ze zouden u niet moeten ontmoedigen. Sterker nog, ze zouden u moeten motiveren om uw strategieën aan te passen, uw portefeuille te diversifiëren en opkomende trends te overwegen.

Onthoud dat vastgoed in de loop der tijd een veerkrachtige activaklasse is gebleken. De Belg blijft een baksteenvreter wanneer zijn budget het toelaat. 

Wanneer benaderd met zorgvuldige planning en expertise, kan het stabiele inkomsten en langetermijngroei bieden. Grijp dus de kansen die de evoluerende Belgische vastgoedmarkt biedt en begin aan een lonende investeringsreis.